Nieuwe begin van de week

19 maart 2025 - Eilat, Israël

Zondag 16-3 vanmorgen vroeg eruit 6:30 douchen en mijn fiets terug brengen en 7:15 de bus naar station, trein om 7:40 naar Ben Gurion AirPort. Daar aangekomen me gemeld bij Sar -El en te horen gekregen dat ik weer naar de Marine mag in Eilat. Dat komt mooi uit. Hiervandaan ga ik namelijk na donderdag 3-4 dagen hiken.

9f6b56d8-a891-4b53-9dcf-969237f9fc69

Om 10:15 vertrokken we de bus naar Eilat. Er rit van 5 uur omdat we samen met een groep gaan die naar de airforce basis gaan in Ovda +/- ten noorden van Eilat, dit is een basis midden in de woestijn. Mijn verlangen is en was om nog bij de Airforce te dienen, maar nu ben ik hier geweest, ben ik daar toch even anders over nagaan denken, het is hier verziekend HEET!!!! Vandaag in  Eilat 35 graden hier is het zelf nog warmer, ik denk tegen de 40. Geen wind en in de open woestijn. In Eilat heb je aan de zee nog een briesje van zee. Dat is top. Hier is het niet te harden, ik kan goed tegen de hitte, maar dan moet je niets doen.

Gisteren bij aankomst tenue gehaald en daarna de kamers in gedeeld en bed opgemaakt, toen was het al bij etenstijd. Even naar de keuken gelopen of iedereen te groeten, veel jongens en meiden waren er weer was weer gezellig om elkaar te zien en vanaf morgen weer met elkaar te werken.

Na het avond eten een activiteit, voorstel rondje enz. Deze week alleen maar Engelstalige in de groep Canadezen, Amerikanen en Aussie en één uit Engeland ik ben nu weer de jongste?. Hierbij moet ik wel zeggen dat er wel redelijk een paar jongere (20-30 jarige) waren in Ben Gurion afgelopen zondag dat is wel mooi om te zien. Er is onze groep een geboren Belg bij, die nog redelijk Nederlands spreekt. Woont nu in Canada.

Het is toch wel verwonderd als je verteld dat je Christen ben dat iedereen naar me toe komt en me een hand geeft. Dat ze zo ontzettend dankbaar zijn dat ik als christen hier komt om dienstbaar te zijn aan het volk Israël. Zou krijg je echt mooie diepgaande gesprekken over geloof en de geschiedenis. ( we mogen op de basis niet praten over religie en politiek) echter ze hebben het niet over geloven.😀

Later op de avond nog een gesprek gehad met Tommy uit de UK. Zijn vrouw heeft zwaar alzheimer en is eigenlijk een kasplantje, hij wilde hierheen komen om dienstbaat te zijn, maar met een dubbel gevoel. Hij vertelde dat hij veel van zijn vrouw houd, echter heeft hij ook een vriendin. Zijn vrouw is in het laatste stadium en kan niets meer, ook geen liefde geven, hij kan alleen nog voor haar zorgen met al de liefde die hij nog voor haar bezit en dat doe hij ook. Hij vertelde mij dat hun samen 3 kinderen hebben en  5 kleinkinderen en zijn gezegend in het leven, zijn kinderen weten van zijn andere relatie en accepteren dat ook. Dat vind ik toch wel bijzonder!

Na de activiteit werd ik uitgenodigd voor een kaartspel 31-er dit hebben we lekker een paar uurtje gedaan, vrij ontspannen.

Maandag 17-3 nieuwe dag. Begonnen met sporten ze hebben hier buiten een paar apparaten voor o.a. Squad en Benchpress  hierna douchen en appel het samen zijn als militairen/vrijwilligers een saluut brengen aan de vlag en het land) naar de keuken om te helpen in mijn vaste plek de salade keuken. Heerlijk om weer hier te zijn, wel een nieuwe ploeg Eliah is er niet. Maar dat mag de pret niet drukken. Was een intensieve dag in de keuken, minder hectisch als vorige week ( deze week minder soldaten op de basis), maar toch voor 300 man/vrouw koken is echt wel een klus. Vanavond nog een activiteit en dan op naar dinsdag 18-3.

Dinsdag 18-3, nieuwe dag. Sporten, douchen en appel en vandaag even geen salades maar in de vleeskeuken gestaan. Veel schnitzels gepaneerd en hamburger gebakken voor de lunch.  Er wordt min 1 x vlees gegeten meestal in de middag, het avond eten bestaat meestal uit salades met brood en gekookte eieren of tomaten saus met ei ( shakshuka) echte geweldig is dat. Ontbijt bestaan uit salades met brood en cornflakes met melk of zo. Geen idee doe niet aan ontbijt. Vandaag vroeg klaar met werken in de keuken 15:00 uur weinig soldaten op de basis, dus weinig werk. Lekker douchen hierna en even lezen, ik heb denk al 8 boeken gelezen sinds ik hier ben. Vanavond na het avond eten nog een activiteit potje kaarten en dan liggen op naar de volgende dag. Vandaag gehoord dat de spanningen in Gaza weer oplopen, verschillende bommen zijn er gevallen in Gaza. We gaan weer een spannende tijd tegemoet, dit voel je hier goed. De aanval van US op Jemen en de hervatting van de oorlog op de Gazannen, alles en iedereen staan er weer anders in als vorige week. Vanuit Westerse media is er veel kritiek op de hervatting, maar er wordt niets geschreven over de gegijzelde! Die zijn ze zoals het lijkt vergeten.

2662f3c4-5c9d-4391-918f-d75d19aba4f3

Woensdag 19-3 de laatste werkdag hier in Eilat. Na sporten even douchen, appel en dan de keuken in, vandaag een rustige dag. Veel militairen zijn al naar huis voor een land weekend. Na de werkdag nog even een patrouille boot bezocht in de haven, op deze boten zit 15 man  bemanning en zijn er voor het bewaken van de grenzen op de rode zee ( Jordanië en Egypte). Deze mannen zijn 3-5 dagen op zee en dan weer de haven in. Allemaal jongens van 17-22  jaar met een ontzettend  verantwoordelijkheid gevoel, en ontarmen deze verantwoordelijkheid ook. Dat is mooi om te zien. Bijna het gehele leger is hier opgebouwd met jonge jongens en meiden 17-28 jaar die geheel toegewijd aan het taak om land Israël en de inwoners te verdedigen met hun leven.

AFDD88B1-F372-4C05-9A67-9F8FF241BCDD

IMG_2397

Even rond de middag hadden we een dril (oefening) waar het ging om een simulatie van een raket aanval en toen moesten we de bomshelthers in. Deze oefeningen doen we een paar keer per dag.

fc574e31-68c9-4812-8ea4-6f2ad4461999

IMG_2413

Hierna gewoon weer werken: hamburgers bakken, fruit snijden enz.

IMG_2415

IMG_2416IMG_2417

Begin van de avond was er een ceremonie voor jongens en meiden die wegens uitzonderlijke kwaliteiten en diensten werden onderscheiden, in samen zijn van hun geliefde families.

IMG_2442IMG_2443IMG_2447

Na het avondeten nog een activiteit en uitreiking van certificaat, dat is altijd wel weer een mooi moment om z’n allen het certificaat te ontvangen.

91b914a3-8e99-47df-9212-42829470395a

Morgen ochtend ga ik vanuit de basis met de bus onderweg naar Neve Zohar en vandaag uit naar Arad om via Arad bij de camping te komen in Masada. Om daar de komende dagen rond te zwerven. Als ik dinsdag 25-3 maar weer terug ben in Tel Aviv voor de vlucht naar NL.

Nog  geen idee hoe de komende dagen eruit zien, backpack met tent zijn gepakt en we gaan het zien.

1. Je vrouw:
    19 maart 2025
    Zo zwerver kijken hoe je dit vindt!!
    Als je dit maar alleen doet en ik niet mee hoef 😊
  2. IJsbrand:
    20 maart 2025