Zaterdag 22-3

23 maart 2025 - Jeruzalem, Israël

Goedemorgen vanmorgen wakker geworden met een geweldig uitzicht en schreeuwende kinderen om 6:00. De opkomende zon vanuit mijn tent. Vandaag wordt een intensieve dag (dacht ik) een hike van 3-4 uur naar wadi Arugot, maar helaas dat ging niet door. Ze hebben de wadi afgesloten voor wandelaar ivm overstromingen gevaar, want er is vannacht veel regen gevallen aan de andere kant van de berg en op de bergen. Dat is wel een teleurstelling!

IMG_2551

En nu! De bussen verteken pas vanavond om 19:30 richting Jeruzalem en hier zijn alle grote wandelpaden gesloten. Dan zit er maar een ding op, proberen een lift te krijgen naar Kalia Beach voor een duik in de dode zee. Zo gezegd zo gedaan, bij diverse mensen gevraagd of ze richting Jeruzalem gingen en of ze mij dan bij Kalia beach af wilden zetten, en ja hoor. Dat is geluk. Om 10:30 vertrok ik met mijn lift richting Kalia beach. Ik kon wel gaan lopen maar dat is een loopje van 5 uur met backpack van 20kg, geen zin in.

Na een half uur rijden aangekomen in Kalia Beach. Hier zijn de eerst Hebreeuwse nederzettingen geplaatst in 1948. Nu is het een verpauperde bende! Allerlei vervallen huizen.

Kalia Beach is de enige commerciële plaats aan de dode zee waar diverse camping en hotels zijn. Je kan natuurlijk overal de dode zee in, maar hier hebben een restaurant, faciliteiten om de douchen en natuurlijk dode zee producten zout en badzout en allerlei andere producten met zout. Verder is het hier het laagste punt van de wereld er is hier een barretje dat -420 meter onder de zeespiegel ligt

IMG_2554IMG_2555IMG_2558

IMG_2557

Je hebt hier geweldig uitzicht over de dode zee richting Jordanië lekker rustig zitten op stoeltje, boekje en genieten maar.

IMG_2582

En dan dat befaamde zwemmen in de dode zee, dat is wel een ervaring, echt gewoon blijven drijven op water. Even aan een paar dames gevraagd aan de kant of ze een foto wilden maken.

IMG_2561

IMG_2569

Na de lunch was ik er eigenlijk wel klaar mee en was ik gereed om naar Jeruzalem te gaan, echter dat ging niet omdat het sabbat is en de bussen pas beginnen rijden van Eilat naar Jeruzalem rond 14:00 uur en dan zijn ze ongeveer rond 19:00 uur hier. Dus moesten we onze tijd maar doden met een boekje lezen. Om 18:00 sloot het park voor dag bezoekers en moest ik het park verlaten, op naar de bus halte. Hier moest ik 1,5 uur wachten op de bus, echter nog geprobeerd een lift te krijgen, dus duim omhoog en het beste er maar van hopen. Helaas dat werdt het niet. In de bus om 19:30 naar Jeruzalem een rit van 1:15 uur. Echter was het hier 8 graden, en dan loop hier met je slippers en korte broek. Middags nog aan het strand te bakken en in 19 graden de bus ingestapt en 1:15 later sta je te klappertanden.

Hier aangekomen op zoek naar een hostel, want Abraham hostel was wegens succes gesloten. maar Google had er nog een paar en heerlijk de nacht (en hete douch) in een bed doorgebracht bij the post Jeruzalem hostel. Echt heerlijk . Kamperen is leuk en echt voor herhaling vatbaar, maar een bed is top.

IMG_2588

Van reisblog naar fotoboek