2 Dagen

9 maart 2025 - Tel Aviv, Israël

Gisteren 8-3 geen verhaal, zeer weinig gedaan gisteren, in de ochtend wezen sporten en zwemmen verder niets gedaan dan in een stoel gezetten op het strand van 10:00 uur tot 16:00 uur lekker niets, boekje lezen -zwemmen.

Heerlijk

Strand

Verder even naar Jaffa de oude stad gegaan

Jaffa

Hier de Duitse wijk bezocht, deze wijk is in 1864 ontstaan door Amerikaanse immigranten uit Maine, hier staan nog steeds de oorspronkelijke huisjes. In 1890 was er een grote plaag, toen zijn de meeste inwoners gestorven en vertrokken. Er was een Duitse gemeenschap in de buurt en zij zijn toen in deze wijk gaan wonen.

In 1898 was Keizer Wilhelm II op bezoek in Israel en met een bezoek aan de wijk waar toen nog geen kerk stond, de diensten werden gehouden bij de mensen thuis. Tijdens dit bezoek werd besloten dat er een lutherse kerk moest komen en na 6 jaar bouwen was deze kerk gereed. Er is nog een oorkonde van Keizer Wilhelm II voor de toenmalige pastoor. Nu is het een Noorse Christelijke Kerk waar 50-60 mensen komen, veel messiaanse belijden joden.

Volgense zaterdag ben ik uitgenodigd voor de dienst, dus wordt vervolg.

Orde van Keizer Wilhelm IILutherse kerkRamen Gods handreiking naar zondaren, door het bloed van Christus

Orgel in de kerk

Vanmorgen 9-3 vroeg richting Ben Gurion AirPort voor eerste week Sar-El ben benieuwd wie ik allemaal zal ontmoeten, of er veel vrijwilligers zijn ect. Bij aankomst was ik blij verrast met de hoeveelheid vrijwilligers uit alle windstreken. Bijna 200 mensen waren hier bijeen. Geweldig om te zien.

Groep vrijwilligers

Ook diverse mensen van vorig jaar weer ontmoet, ook diverse begeleiders (Matrikots) waren er ook nog dat was goed. Er zijn ook nog 2 andere NL-er één zit er bij mij in de groep.

Ik ben ingedeeld in de groep BEGIN die weer naar Eilat gaat! Om bij de Marine in de keuken  te werken. Dat is geweldig echt mijn straatje. Hoop dat de jongens van vorig jaar er nog zijn. De NL die in mijn groep zit was vorige week ook in Eilat.  Het is een rit ban 4,5 uur met de bus, dus even tijd om een stuk van mijn verslag te schrijven en de preek van vanmorgen na te luisteren.

Bus naar Eilat

Rond 14:30 waren we op plaats van bestemming Eilat de Navy base, veel kennissen op deze basis. na aankomst eerst de kamers opgezocht bed opgemaakt en tenues op gehaald. We hebben een mooie groep mannen, ik leg met één NL-er, een Deen 2 uit USA en een Mexicaan  op de kamer.

0E8577B5-729A-4D64-869D-AF7D4C0763B8

Vanavond stond in het teken van Purim, ter nagedachtenis van Koningin Esther die het moord complot op haar volk had voorkomen, wat door Haman was bedacht. Dit wordt aankomend weekend gevierd 13-14 maart.

F7AC7A3C-24E4-46EB-9299-70A31D011A0D

Vanavond ook nog moeten werken in de keuken er moest nog schoongemaakt worden, omdat het feestmaal was gekookt en gebakken voor Purim.